Trädgårdsmässa Visby 2017

På trädgårdmässan i Visby 8-9 April säljer vi:

Vår gårdsbutik är öppen under påsk 2017 – 14-16 April kl 13-17

De godaste och mest smakrika, de där som sällan går att köpa i den vanliga handeln.
Vi har med oss stora plantor – sådda i början av mars men också små plantor av en mängd härliga sorter. Vi har även frön. Några av sorterna presenteras här:

Tomatplantor stora:

Busktomat:
42 Days är en av världens tidigaste tomater och som namnet antyder behöver den ca 42 dagar från första omplantering till första frukt. Smaken är utmärkt! Trots att den är tidig kommer den från varma trakter och klarar såväl värme som svalare klimat. Perfekt för kruka.

Körsbärstomat:

Black Sweet Cherry
En underbar klotrund cocktailtomat med mörkt mahognyrött skal och ett saftigt, fruktigt, sött aromatiskt kött. Den kommer ursprungligen från Ryssland och har på senare år nått sin största uppskattning i Frankrike. Plantan är högväxande med frukterna hängande i klasar. Den växer utmärkt i kallväxthus och uterum, men också på friland i skyddade lägen.
Många varianter finns det men Black Sweet Cherry är The One och en delikatess och ger frukt mycket länge.

Green Doctor
Wow, liten och söt och inte helt olik ett stort, slätt krusbär. Frukterna, som väger kring 11 gram, har låg syra, mycket sötma och är en liten överraskande smakbomb i munnen.
Green Doctor är en högväxande körsbärstomat med frukterna hängande i klasar. Den är inte en av de tidigaste, men är väl värd att vänta på.

Baby Boomer är en mycket tidig och ger rikligt med körsbärstomat, där frukterna räknas i hundratal. Ovanligt smakrik för att vara så rikbärande. Plantorna är låga, ca 60 cm och trivs bra i hink, odlingssäck eller kruka. Buskigt växtsätt, tjuvas inte. Odlas utomhus i varmt söderläge eller på balkong eller i växthus

Bumble Bee är idealisk för odling både i växthus eller på solig och på skyddad plats ute. Den ger stor skörd av läckra, små runda frukter. Frukterna kan hänga kvar länge på plantan eftersom de inte är benägna att spricka. En mix av lila och grön, rosa och gul samt gyllengul med orange rand.

Ampeltomater:

Grekisk balkong tomat är en lågväxande trevlig tomatplanta med härliga frukter. Är också tillåtande mot halvskugga. Tålig och vacker. Söta små tomater. Frukostgodis.
Friland/växthustomat/höga
Golden Queen, ekofrö
Introducerades av Livingstone 1882 i USA och har sedan dess hyllats som en av de bästa gula varianterna i en stor del av världen. Den tillhör fortfarande en av de mest rikgivande och tåliga salladstom.Kallas ofta ”drottningen av de gula”. Det är en normalstor, slät, jämnstor tomat med fin, balanserad smak.
Som alla högväxande behöver den bindas upp och tjuvas.
Golden Queen kan odlas både i växthus och på friland.

Nyagous
Är en eftertraktad `svart` tomat från Ryssland som senare har förädlats i Japan. Egentligen är frukterna inte svarta, utan mörkt mahognyfärgade med en svag mörkgrön ton på nacken, medelstora, perfekt klotrunda med ett saftigt och tjockt kött. De spricker mycket sällan och är nästan helt fria från skönhetsfel. Smaken är aromatisk med komplexa fruktsyror och en tydlig sötma och ibland en lite rökig eftersmak. Nyagous är en favorit.

Bifftomat:

Brandywine kan vara den godaste tomaten? Den ger ljuvligt saftiga tomater med en smak som fyller hela munnen. Det röda köttet har en mycket rik, nästan kryddig tomatsmak. Plantan med sina potatisblad ger stora, tunnskaliga rosaröda frukter, som bör hanteras varsamt. Brandywine, som har sitt ursprung i Tyskland, har odlats länge av amishfolket i USA (1885). En smakfavorit för växthuset.

Tomat Ananas Noir
En bifftomat med enastående smak. Utsidan är mörkt rosa med rosaröda områden och stänk av gult. Insidan är grön med djupt röda inslag. Smaken är söt och kraftig. Plantan blir stor så lämna plats åt den och och du blir rikligt belönad med frukt.

 

 

 

 

Italienska tomater:
(begränsat antal)

Tomat Vesuvio giallo
Den godaste tomat vi odlat! Gul piennolo-tomat – Frönyhet 2017. Kampaniens gula piennolo-tomater.
Gula piennolo-tomater har blivit otroligt populära i Italien de senaste åren och tar nu över de röda sorterna. Gula tomater är supergott i olika fiskrätter och passar bättre till fisk än röda tomater. Gula tomater är också fantastiskt i sallader och en smakrik och vacker sallad får man genom att blanda gul och röd.

Ponderosa är en mycket gammal sort från Syditalien som är känd för sin extrema hållbarhet. Det sägs att det är munkarna som bevarat denna sort och vitaminhalten lär vara mycket högre än andra tomater. De används med fördel tillagade. Det är verkligen en pomo d’oro (gyllen äpple) md sin fina apelsingula färg. Tomaterna är runda, gyllengula på utsidan och rödgula inuti. Smaken är mild och söt.

Evighetstomater:

Ponderosa kallas ofta för pomodoro eterni eller da appendere (evighetsomater) eftersom de är enormt hållbara och man hänger upp tomatklasarna i en enda stor klase (som en piennolo) för konsumtion i olika tillagade rätter under de månader man inte kan skörda färska tomater. Skalet är tjockt och fruktköttet är fast med en gyllengul rödgul färg. Till olika rätter med fisk och skaldjur men även i olika såser. Även för bruschetta och sallader, pizza och pasta.
Mycket söt och syrlig tomat som är så otroligt hållbar att man inte kan tro det är sant. Häng upp dem i ett tjockt snört på en luftig och sval plats och så har du tomater över vintern.
Gör så här: När tomaterna har fått en gul färg, trä klasarna på runt en bomullstråd eller annan robust tråd tills hela klasen är ca 30 cm lång.

Fantastiskt trevliga tomatkrokar – säljes styckesvis

 

Chili:

Goda och vackra chilisorter är ett måste i våra odlingar.
I år är plantorna extra fina. Våra plantor är odlade i svala rum. De blir inte chockade av temeraturer runt 12 grader.

Blue Christmas är vacker och frukterna lagom, fruktigt starka. Med stor kruka och mycket näring blir plantan gigantisk och ljuvlig att ha på altanen, uterummet.

Aji Amarillo
Aji Limo
Padron
Gul Habanero
Jalapenio
Röd Rocoto

Sättpotatis:
Äkta Sparrispotatis – (gammal kultursort och den godaste)

Dalhia:
Dalihor är de vackraste snittblommorna och med färgkombinationer så ger det djup och skönhet. Och så blommar de när mycket annat blommat ut. Dalihan Mexican Black är mitt svar på Chokladblomma, ger massor av mörkt ljuvliga enkla blommor och med lite fantasi så känner man chokladdoften i kvällningen. Favorit. Tillsammans med Eveline så blir det ”gött”.

Eveline
Mexican Black
Carma Choc

Plantor:
Mariatistel
Sibirisk Vallmo
Sallad
Jätteverbena
Ängsplantor – gör din egen äng som passar till balkongen uterummet. Exempel

Frön och fröblandningar:
Alla fröer är från oberoende fröfirmor som Runåbergs, Plants of destination, osv. Inga hybrider.

Sömntuta – flera färger
Lyckoblandningar för humlor och bin – dragväxter
Fänkål – Finale
Morots blandningar
Sallads blandningar
Rädise blandningar
Sallads blandningar bl. a Runåbergs Saladini
Koriander – Marino, sen blomning
Wasabino
m.m

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara